UŽITAK KOJI NAS KOŠTA ZDRAVLJA?

Da li ste znali da do globalnog zagrevanja, pored CO2, velikim delom dolazi zahvaljujući metanu, gasu koji je 30 puta potentniji od CO2 i čiji su glavni emiteri krave?

Iznenađujuća činjenica na osnovu koje ne možemo a da se ne zapitamo kako i na koji način smanjiti upotrebu goveđeg mesa koje predstavlja osnovnu namirnicu u mnogobrojnim domaćinstvima i čija upotreba raste sa sve većim porastom broja stanovnika na planeti.

Naime, odlukom Evropske Unije da do 2030 godine smanji emisiju štetnih gasova do 50%, sve veći akcenat se, pored CO2, stavlja na metan, gas bez boje i mirisa, u cijem stvaranju poljoprivreda ucestvuje sa 10% od cega je 50% govedarska proizvodnja.

Širom sveta su započeta istraživanja koja imaju za cilj da istraže da li i koje biološke osobine ovih životinja utiču na stvaranje metana. Otkriveno je da najveća količina metana nastaje podrigivanjem i ispuštanjem gasova jer se mikrobiološko varenje kod ovih životinja dešava zahvaljujući velikom broju bakterija. Pa ipak otkriveno je da izbor hrane itekako može uticati na stvaranje metana. Hrana boljeg kvaliteta se lakše vari u organizmima goveda i samim tim stvara metan u manjoj količini. Na osnovu studija koje su radjene u Americi ustanovljeno je da upotreba crvenih algi u prehrani goveda moze doprineti smanjenju ovog gasa čak do 80%.

Sa druge strane, farmeri i poljoprivrednici pokušavaju da nadju načine kojim će odgovoriti na osnovne ljudske potrebe za mesom, samim tim uzgajati goveda i nastaviti sa proizvodnjom ali uz smanjenje emisije metana. U želji da pronadje rešenje, Američki poljoprivrednik Cargill u saradnji sa ZELP (Zero emission lifestock project) kompanijom iz Velike Britanije je razvio masku koja po svemu sudeći sadrži filter koji pretvara metan u ugljen dioksid koji je manje štetan i koji utiče na smanjenje metana za vise od 50%. Pored ovoga, navodi se da bi maska pružila farmerima i mnoge druge benefite koji bi im pomogli da preduprede razne bolesti i povećaju produktivnost.

Pa ipak, najveća promena koja u velikoj meri može uticati na smanjenje ovog gasa upravo dolazi od nas samih, naših navika i potreba.

Meso se i dalje u velikoj meri koristi kao osnovna namirnica u ishrani kod mnogih ljudi. Iz tog razloga je neophodno da već danas probamo da iskljućimo iz ishrane meso i mesne preradjevine i zamenu za proteine dobijemo iz nekih drugih namirnica poput soje, sočiva, pasulja, itd.

Smanjenjem upotrebe mesa i mesnih preradjevina doprineli bi smanjenju metana za 65 do 80 miliona tona godišnje sto je složićete se veliki doprinos.

Isto tako, naučnici tvrde da ako se polovina potrošnje crvenog mesa zameni mikrobnim proteinima uzgajanim u buradima od nerđajućeg čelika, moguće je smanjiti gubitak šuma i zagađenje za 80% jer bi se samim tim smanjila potreba za poljoprivrednim zemljištima za stočarstvo.

Na ove i mnoge druge načine možemo sa jedne strane zadovoljiti svoje potrebe i sa druge strane očuvati našu okolinu. Upravo je iz svih gore navedenih razloga neohodno da se konstantno edukujemo na ove i slične teme i već sutra uradimo nešto za planetu Zemlju jer svaka aktivnost za njeno očuvanje znači puno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *